Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Fuzáč veľký, syn. fuzáč obrovský (Cerambyx cerdo)

Fuzáč veľký alebo obrovský (Cerambyx cerdo) nie je taký známy ako jeho bledomodrý príbuzný, fuzáč alpský. Celý chrobák je lesklý čierny, len krovky sú ku koncu hnedočierne až hnedé. Dorastá do veľkosti 5cm. Tykadlá samčekov sú približne dvakrát dlhšie ako telo, tykadlá samičiek dosahujú maximálne po koniec kroviek. Fuzáče medzi sebou nebojujú fyzicky ako roháče, ale súperia spolu vokálne. Vydávajú cvrlikavé zvuky bez toho, aby mali tendenciu si ubližovať.

Vývoj a výskyt fuzáčov je viazaný na odumierajúce staré duby letné rastúce v nižších polohách na výslní. Kedysi boli na Slovensku veľmi hojné, v súčasnosti sú omnoho vzácnejší. Duby letné slúžia ako potrava pre larvy. Nejavia záujem o zdravé stromy, ale aj napriek tomu boli v minulosti považovaní za významného škodca v lesných porastoch.

Dospelé jedince sú aktívne od mája do augusta, najmä v noci a za súmraku. Vývoj lariev trvá 3 až 5 rokov v závislosti od podmienok. Samičky kladú vajíčka do trhlín starých stromov, kde sa larvy živia odumretou kôrou, neskôr i lykom. Nakoniec sa zavrtávajú hlboko do dreva až k jadru stromu, kde sa zakuklia. Po vyliahnutí sa prehrýzajú von tzv. výletovými otvormi. Takto prevŕtané stromy ďalej žijú, pučia a sú aj ďalšími generáciami fuzáčov využívané ako živné stromy. Dospelé jedince žijú jednu sezónu, počas ktorej sa spária, samičky nakladú vajíčka a najneskôr na jeseň umierajú.

Fuzáča veľkého je pomerne ťažké pozorovať, avšak zanecháva po sebe výrazné stopy. Ak sa pri päte stromu nachádzajú kôpky jemných pilín a kmeň je plný veľkých dier, do ktorých vlezie prst, tak ste narazili na miesto, kde sa vyvíjal fuzáč veľký.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Fuzáč Veľký
Veľkosť: 4.71 MB Formát: mp3 Dátum: 24.10.2023