Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Územie európskeho významu Predhorie

Dubová je malebná obec na východnom úpätí Malých Karpát. Časť jej katastra sa nachádza v území Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Územie európskeho významu Predhorie bolo vyhlásené v roku 2018.

Predmetom ochrany sú najmä dva druhy chrobákov, a to roháč obyčajný a fúzač veľký. Oba patria k druhom európskeho významu obývajúcim aj významný biotop: Eurosibírske dubové lesy na spraši a piesku.

Tento biotop zahŕňa porasty dubov s minimálnou prímesou iných stromov. Na základe jednoduchých sýtozelených listov s výraznými lalokmi by malo dub spoznať aj dieťa. Pri dotyku s charakteristicky pozdĺžne rozpukanou kôrou môže človek cítiť teplo a silu  daného stromu. Duby dopĺňajú iba podrastové kroviny. Vyskytujú sa v teplých a suchých oblastiach.

Dubiny územia európskeho významu Predhorie sa nachádzajú na kyslých horninách, kremencoch. Sklony svahov a tepelné podmienky spolu s geodiverzitou územia tvoria dobré podmienky pre ich rast. Napriek tomu ide o výnimočný a cenný biotop s prvkami, ktoré si zaslúžia našu pozornosť a ochranu.

 

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Predhorie
Veľkosť: 3.27 MB Formát: mp3 Dátum: 24.10.2023