Doručenie kuriérom už od €
Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Naša obec

Z histórie obce

Naša malebná obec leží na východnom úpätí Malých Karpát. Prvá písomná zmienka o obci je z 1.2. 1287 v darovacej listine kráľa Ladislava IV. Kumána. Obec bola založená podomovými kupcami na brehu potoka Žlabka.

Od 16. storočia patrila obec k hradnému panstvu Červený kameň. Po tureckých nájazdoch sa tu usadili chorvátski kolonisti. Títo však odišli a obec ostala bez osídlenia. V roku 1590, pričinením grófa Mikuláša Pálffyho bola znovu osídlená. Obec bola od začiatku známa svojimi vínami, vraj najlepšími v červenokamenskom panstve. Obyvatelia sa okrem vinohradníctva zaoberali aj pálením vápna, dreveného uhlia a vyrábaním štekov (drevených kolov).

V obci sa nachádza socha sv. Jána Nepomuckého z konca 18. storočia, kríž na začiatku obce z roku 1894 a rímskokatolícky kostol z roku 1907, ktorý je zasvätený Ružencovej Panne Márii.

V súčasnosti má obec 1142 obyvateľov (SOBD 2021). Pôsobí tu Kresťanská spevácka skupina CREDO, Folklórna skupina LIPKA, Cech roduverných Dubovaniek.. K obľúbeným športovým aktivitám patrí futbal a tradičné cyklistické preteky.

V krásnom prostredí Malých Karpát ponúkajú svoje služby v katastri obce chaty a rekreačné zariadenia – Chata Fugelka,  a Rekreačné zariadenie Euromesto.

Obec je súčasťou Malokarpatskej vínnej cesty a nadväzuje tým na vinársky odkaz minulosti – tradične dobrých dubovských vín. Ich nositeľmi sú rodinné vinárstva Pretzelmayer a Joslík, ale najmä množstvo drobných vinohradníkov.

 

kostolik-300x212

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Brožura o historií obce Veľkosť: 263.5 kB Formát: doc Dátum: 5.2.2020