Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Roháč obyčajný (Lucanus cervus)

Najväčším obyvateľom Dubovej z ríše hmyzu je roháč obyčajný (Lucanus cervus). Tento pozoruhodný chrobák dosahuje veľkosť až 9 centimetrov, pričom 2,5 cm tvoria rohy. Ohromné červeno-hnedé parohovité hryzadlá majú iba samčekovia. Samičky dorastajú do veľkosti 5 cm a majú hryzadlá štandardnej veľkosti v pomere k zvyšku tela. Krovky sú matné, bledohnedej až tmavohnedej farby. Roháče vedia dobre lietať (až na vzdialenosť 1 a pol kilometra). Sú aktívne najmä podvečer a ich let sprevádza hlasný zvuk a nezameniteľná silueta.

Rohy plnia funkciu pri súbojoch o samičky. Obvykle sa víťazom stane ten roháč, ktorý dokáže svojho soka vziať do klieští, dvihnúť ho a zhodiť zo stromu. Roháče sa živia miazgou dubov. Preštiknúť kôru a dostať sa k miazge dokážu len samičky. Roháči majú hryzadlá prispôsobené na súboje, nie na získavanie potravy. Ak sa samcovi nepodarí nájsť prirodzený zdroj miazgy, tak je odkázaný na samičku.

Väčšinu života prežijú roháče v spráchnivelých pňoch alebo stromoch v rôznych štádiách svojho vývoja. Ten trvá 3-5 rokov podľa okolitých podmienok. Samotné dospelé roháče žijú iba 1 rok. Samčekovia zomierajú krátko po párení. Samičky kladú vajíčka do spráchnivených pňov alebo koreňov stromov. Z vajíčok sa vyliahnu larvy, ktoré spoznáme podľa tvaru písmena C, ale aj podľa krémového zafarbenia a priesvitného tela. Pred zakuklením zaliezajú do zeme. Dospelý chrobák sa liahne na jeseň, no v prírode sa objavuje až koncom mája nasledujúceho roku. Aktívny život roháča zaznamenávame len zopár týždňov.

Roháče sa stávajú vzácnym obyvateľom Malých Karpát. Dubov je tu pomerne dosť, no pri súčasnom lesnom hospodárstve neostáva v lesoch dostatok mŕtveho dubového dreva. Väčšina života roháčov prebieha práve v ňom, preto sa ich počty znižujú. Každá súčasť prírody má v krajine svoju funkciu. Odstraňovaním starého dreva ničíme domov mnohým druhom hmyzu. Impozantný roháč môže byť druh, ktorý nám pomôže pochopiť funkciu mŕtveho dreva v lese.

Súbory na stiahnutie

Názov Veľkosť Formát Dátum Zoradiť podľa:
Roháč Obyčajný
Veľkosť: 6.04 MB Formát: mp3 Dátum: 24.10.2023